Το κλάμα είναι μια φυσιολογική αντίδραση που έχουν οι άνθρωποι σε μια σειρά συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένης της θλίψης, της χαράς και της απογοήτευσης. Έχει όμως το κλάμα οφέλη για την υγεία;

Οι άνθρωποι μπορεί να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν το κλάμα τους εάν το βλέπουν ως σημάδι αδυναμίας, αλλά η επιστήμη προτείνει ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χάνουμε μια σειρά από οφέλη.

Το κλάμα μιας γυναίκας

1. Έχει καταπραϋντικό αποτέλεσμα

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι το να κλαις μπορεί να έχει άμεση, ηρεμιστική δραση στους ανθρώπους. Η μελέτη εξήγησε το πώς το κλάμα ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώσουν.

 

2. Το κλάμα φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά

Εκτός από το να βοηθά τους ανθρώπους να ηρεμούν, το κλάμα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να λάβουν υποστήριξη από τους άλλους γύρω τους. Το κλάμα είναι κυρίως μια συμπεριφορά προσκόλλησης, καθώς συγκεντρώνει την υποστήριξη των ανθρώπων γύρω μας. Αυτό είναι γνωστό ως διαπροσωπικό ή κοινωνικό όφελος.

 

3. Βοηθά στην ανακούφιση του πόνου

Εκτός από καταπραϋντικό, το να ρίχνει κανείς συναισθηματικά δάκρυα απελευθερώνει οξυτοκίνη και ενδορφίνες. Αυτές οι χημικές ουσίες κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά και μπορεί επίσης να ανακουφίσουν τόσο τον σωματικό όσο και τον συναισθηματικό πόνο. Με αυτόν τον τρόπο, το κλάμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και να προωθήσει την αίσθηση ευεξίας.

 

4. Το κλάμα βελτιώνει τη διάθεση

Το κλάμα μπορεί να βοηθήσει στην διάθεση των ανθρώπων και να τους κάνει να νιώσουν καλύτερα. Εκτός από την ανακούφιση του πόνου, η ωκυτοκίνη και οι ενδορφίνες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης.

5. Απελευθερώνει τις τοξίνες και ανακουφίζει από το στρες

Όταν οι άνθρωποι κλαίνε ως αντίδραση στο στρες, τα δάκρυά τους περιέχουν μια σειρά ορμονών του στρες και άλλων χημικών ουσιών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κλάμα θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών στο σώμα, γεγονός που θα μπορούσε, με τη σειρά του, να μειώσει το άγχος. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Άντρας που κλαίει

6. Το κλάμα βοηθά τον ύπνο

Μια μελέτη το 2015 διαπίστωσε ότι το να κλαις μπορεί να βοηθήσει τα μωρά να κοιμούνται καλύτερα. Το αν το κλάμα έχει την ίδια επίδραση ενίσχυσης του ύπνου στους ενήλικες δεν έχει ακόμη ερευνηθεί. Ωστόσο, προκύπτει ότι οι καταπραϋντικές και αναλγητικές συνέπειες του κλάματος μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να κοιμηθεί πιο εύκολα.

 

7. Καταπολεμά τα βακτήρια

Το να κλαις βοηθάει να σκοτωθούν τα βακτήρια και να διατηρηθούν τα μάτια καθαρά καθώς τα δάκρυα περιέχουν ένα υγρό που ονομάζεται λυσοζύμη.

 

8. Βελτιώνει την όραση

Τα δάκρυα βοηθούν στο να διατηρούνται τα μάτια υγρά και να αποφεύγεται το στέγνωμα των βλεννογόνων.

Ωστόσο, μερικές φορές το συχνό κλάμα μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης. Ειδικά εάν κλαις πολύ συχνά, χωρίς προφανή λόγο, αρχίζει να επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες και γίνεται ανεξέλεγκτο. Εάν ένα άτομο βιώνει συμπτώματα κατάθλιψης, τότε θα πρέπει να μιλήσει άμεσα με έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

 

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Πως καταλαβαίνω ότι κάποιος με χειραγωγεί;

Γιατί φοβάμαι να μιλήσω μπροστά σε κόσμο;

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα

Leave a Reply