Οι συνήθειές μας υποδηλώνουν πολλά για το ποιοί είμαστε. Γνωρίζατε ότι το 40-50% των πραγμάτων που κάνετε σε καθημερινή βάση ζουν μέσα στο ασυνείδητό σας; Οι συνήθειες σας οδηγούν τη ζωή σας; Ή η ζωή σας οδηγεί τις συνήθειές σας; Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχει μια ολόκληρη επιστήμη πίσω από τις συνήθειες. Οπλισμένοι με τη σωστή γνώση, μπορείτε να ελέγξετε ένα μεγάλο μέρος των συνηθειών σας και να σχεδιάσετε τη ζωή σας προς την κατεύθυνση που θέλετε.

Κακές διατροφικές συνήθειες

Πρώτα όμως, πρέπει να ξεκινήσετε, αναγνωρίζοντας τις προσωπικές σας αξίες. Αξίες που αφορούν όλους τους τομείς της ζωής σας, από την πνευματική σας υγεία έως την ψυχική, την σωματική, ακόμη και την σεξουαλική.

Μια συνήθεια αποτελείται από τρία πράγματα: τον πυροδότη, που προκαλεί την ασυνείδητη συμπεριφορά, τη ρουτίνα, που ακολουθούμε αφού πυροδοτηθούμε και τέλος, την ανταμοιβή. Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τους πυροδότες, πάντα θα υπάρχουν και αυτό είναι ένα γεγονός. Μπορούμε όμως να τροποποιήσουμε την ανταμοιβή και μπορούμε πάντα να αλλάξουμε τη ρουτίνα. Αλλά, δεδομένου ότι οι πυροδότες θα είναι για πάντα εκεί, πρέπει να ελέγξουμε τον εαυτό μας για το πότε θα ενεργοποιηθούν. Ο τρόπος με τον οποίο επεξεργάζεστε τους πυροδότες σας, δημιουργεί πραγματικά το είδος του αποτελέσματος που ελπίζατε; Κάποιοι, για παράδειγμα, όταν νιώθουν άγχος, πίνουν αλκοόλ για να νιώσουν καλύτερα. Δεν μπορούμε πάντα να αλλάξουμε τους πυροδότες που μας κάνουν να νιώθουμε άγχος, αλλά είναι στον έλεγχό μας για το τι θα κάνουμε στη συνέχεια. Υπήρχουν άλλοι, καλύτεροι και πιο υγιείς τρόποι αντιμετώπισης των αρνητικών συναισθημάτων. Ας δούμε κάποιες καλές συνήθειες που θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε:

 

1. Το υπέροχο νεράκι!

Το νερό είναι τόσο σημαντικό και δυστυχώς συχνά παραβλέπεται απο την καθημερινότητά μας! Όμως βοηθάει στην αποβολή των τοξινών, στην βελτίωση της υφής του δέρματος, στην μείωση των πονοκεφάλων και το καλύτερο απ’ όλα; Το νερό είναι δωρεάν! Κι όμως τόσο πολύτιμο!

 

2. Διατροφικές συνήθειες!

Μπορείτε να μειώσετε ή να σταματήσετε τελείως μια κατηγορία φαγητού που ξέρετε ότι δεν πρέπει να τρώτε για τις επόμενες 30 ημέρες. Ίσως είναι τα τηγανητά, η ζάχαρη, οι επεξεργασμένες τροφές ή το φαγητό απ’έξω. Δεν είναι καν δίαιτα γιατί έχετε κάθε άλλο είδος τροφής να διαλέξετε. Ο στόχος εδω είναι ότι αποδεικνύετε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτό και κυρίως ότι μπορείτε να τηρήσετε μια υπόσχεση που κάνετε στον εαυτό σας!

 

3. Η άσκηση των 30 λεπτών!

Ανάλογα με το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης, 30 λεπτά την ημέρα για εσάς μπορεί να είναι οτιδήποτα σας χαροποιεί! Μπορεί να είναι περπάτημα, γυμναστήριο, χορός, πιλάτες, γιόγκα, zumba, παιχνίδι στην φύση με τα παιδιά σας, ποδήλατο. Ό,τι κι αν είναι, απλώς δεσμευθείτε ότι κάθε μέρα θα γυμνάζετε το σώμα σας για τουλάχιστον μισή ώρα.

4. Ξυπνήστε νωρίς!

Σηκωθείτε μια ώρα πριν τη συνηθισμένη σας. Χρησιμοποιήσετε αυτήν την ώρα για τον εαυτό σας. Για να ασκηθείτε, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να διαλογιστείτε, να ζωγραφίσετε, να πιείτε καφέ. Δώστε στον εαυτό σας μια ώρα κάθε μέρα που να είναι μόνο για εσάς.

Γλυκά ντόνατς

5. Ευγνωμοσύνη στο χαρτί!

Κάθε μέρα μπορείτε να γράφετε 5 πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Μπορείτε να τα γράψετε σε οποιοδήποτε χαρτί έχετε, αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να τα γράψετε με το χέρι αντί να τα πληκτρολογήσετε στον υπολογιστή ή στο κινητό.

 

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω μία τοξική σχέση;

Τοξικές σχέσεις: Ποιες είναι οι ενδείξεις;

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα

Leave a Reply