Γιατί δεν μπορείτε να σταματήσετε να ζηλεύετε; Είναι αξιοσημείωτο ότι, παρόλο που, οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τις αρνητικές συνέπειες της ζήλιας και του φθόνου, δυσκολεύονται σε μεγάλο βαθμό να αποβάλλουν τα συναισθήματα αυτά από τις ζωές τους.

Ποιες όμως είναι οι συνέπειες της ζήλιας;

Η ζήλια πολλές φορές:

α. Προκαλεί δυσφορία στην σχέση μεταξύ δύο ατόμων.

β. Καταπατά την ελευθερία σας.

γ. Οδηγεί σε δυσαρέσκεια και πικρία.

δ. Σας αναγκάζει να συμβιβαστείτε, ενώ υπό διαφορετικές συνθήκες, δεν θα το κάνατε

ε. Σας οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, στην κατάθλιψη.

Τα συναισθήματα της ζήλιας και του φθόνου, αφορούν στην εμφάνιση, στα ταλέντα, στις σχέσεις και στους τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων ατόμων, ενώ δεν προσφέρουν κάτι θετικό στη ζωή των ανθρώπων. Παρόλαυτα είναι συναισθήματα που βιώνουν πολλά άτομα καθημερινά.

Πως όμως θα καταφέρετε να απελευθερωθείτε από τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλεί η ζήλια;

α. Επικεντρωθείτε στα καλά της ζωής σας. Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους που ζηλεύετε τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου  είναι επειδή θεωρείτε, ως δεδομένα, όσα έχετε πετύχει στη ζωή σας. Σκεφτείτε πόσες θυσίες κάνετε για να τα αποκτήσετε; Πόσο σκληρά εργαστήκατε για τα κεκτημένα σας;

β. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι κανείς δεν τα έχει όλα. Σταματήστε να συγκρίνετε τη ζωή σας με άλλους. Πάντα θα εμφανίζονται άνθρωποι που θα έχουν κάτι περισσότερο από εσάς. Αξίζει να έχετε στο μυαλό σας ότι, κάθε άτομο που συναντάτε αντιμετωπίζει προβλήματα, δυσκολίες και έχει αδυναμίες όπως και εσείς. Αυτό είναι που μας κάνει ανθρώπους. Κανείς δεν εξαιρείται. Κανείς δεν τα έχει όλα.

Κρίση πανικού και ζήλια

γ. Αποφύγετε να συναναστρέφεστε με ανθρώπους που επιδεικνύονται συνεχώς. Εάν ξοδεύετε όλο το χρόνο σας με άτομα που μιλούν για τους μισθούς τους, τα καινούργια αυτοκίνητά τους και τις πλουσιοπάροχες διακοπές τους, θα πέσετε φυσικά στην αναπόφευκτη παγίδα σύγκρισης των περιουσιακών σας στοιχείων με τα δικά τους. 

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Πως καταλαβαίνω ότι κάποιος με χειραγωγεί;

Γιατί φοβάμαι να μιλήσω μπροστά σε κόσμο;

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα

Leave a Reply