«Δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν μπορώ να εμπιστευτώ τους ανθρώπους». «Κάθε φορά που είχα εμπιστοσύνη σε κάποιον στο παρελθόν με απογοήτευε, οπότε τώρα είναι πιο εύκολο και λιγότερο επώδυνο να μην βασίζομαι σε κανέναν παρά μόνο στον εαυτό μου».

Όταν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε αν θα ήταν καλό να εμπιστευτείτε ή όχι κάποιον, είναι σημαντικό να καταλάβετε τους λόγους. Ακολουθούν τρεις συνηθισμένοι λόγοι που σας εμποδίζουν να εμπιστευτείτε τους άλλους:

Εμπιστοσύνη στις σχέσεις

1. Έχετε χαμηλή τάση εμπιστοσύνης

«Δεν θα εμπιστευτώ κάποιον εύκολα». Η τάση μας για εμπιστοσύνη βασίζεται σε πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η προσωπικότητα, τα πρότυπα και οι εμπειρίες της πρώτης παιδικής ηλικίας, οι πεποιθήσεις και οι αξίες, ο πολιτισμός, η αυτογνωσία και η συναισθηματική ωριμότητα. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων και εμπειριών διαμορφώνει το πόσο γρήγορα και πόσο εύκολα εμπιστευόμαστε τους άλλους. Οι εμπειρίες σας μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να βλέπετε την εμπιστοσύνη ως κάτι που πρέπει να κερδίσετε και όχι να το προσφέρετε απλόχερα. Η χαμηλή τάση εμπιστοσύνης μπορεί να σας κρατήσει πίσω από το να βιώσετε πραγματική χαρά και εκπλήρωση στις σχέσεις σας.

2. Έχετε εξωπραγματικές προσδοκίες

Οι μη ρεαλιστικές και ασαφείς προσδοκίες είναι η κύρια αιτία για χαμηλή εμπιστοσύνη στις σχέσεις και όσο υψηλότερες είναι οι προσδοκίες τόσο πιο πιθανό είναι να μην ικανοποιηθούν. Η εμπιστοσύνη συνήθως δεν είναι κάτι για το οποίο οι άνθρωποι μιλούν ανοιχτά ή συζητούν στις σχέσεις μέχρι να ραγίσει, και μέχρι τότε είναι πολύ αργά για να σωθεί η σχέση ή η παραβίαση της εμπιστοσύνης φαίνεται πολύ μεγάλη για να ξεπεραστεί. Η αποσαφήνιση των προσδοκιών είναι προληπτική ιατρική όταν πρόκειται για την εμπιστοσύνη. Είναι καλύτερο να έχετε μια αμήχανη συζήτηση εκ των προτέρων, παρά να αντιμετωπίζετε τις συνέπειες.

Δεν εμπιστεύομαι εύκολα

3. Οι πληγές του παρελθόντος σας κρατούν πίσω

«Φοβάμαι να εμπιστευτώ». Εκείνοι που έχουν πληγωθεί από τις σχέσεις τους στο παρελθόν συχνά πληγώνουν άλλους ανθρώπους σαν μια δυσλειτουργική μορφή αυτοπροστασίας. Είτε πρόκειται για άσκοπη καχυποψία και έλλειψη εμπιστοσύνης, εγκλωβισμένοι στη νοοτροπία του θύματος, επιτίθενται στους άλλους. Είναι κρίσιμο να μην αφήνουμε το παρελθόν μας να πληγώνει τις σημερινές μας σχέσεις. Όταν το παρελθόν σου βλάπτει το παρόν σου, μπορεί να μην είσαι σε θέση να ελέγξεις τι συμβαίνει, αλλά μπορείς να ελέγξεις αυτό που συμβαίνει μέσα σου.

Η εμπιστοσύνη είναι ζωτικής σημασίας για τις υγιείς σχέσεις όπως το οξυγόνο για την ζωή. Η επιβίωση είναι αδύνατη χωρίς αυτό. Είτε πρόκειται για μια χαμηλή τάση για εμπιστοσύνη, είτε για μη ρεαλιστικές προσδοκίες, είτε για ένα τραυματικό παρελθόν, οφείλουμε κάποια στιγμή να προχωρήσουμε πέρα ​​από αυτούς τους λόγους αν θέλουμε να έχουμε σχέσεις εμπιστοσύνης στο μέλλον.

 

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Πως καταλαβαίνω ότι κάποιος με χειραγωγεί;

Γιατί φοβάμαι να μιλήσω μπροστά σε κόσμο;

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα

Leave a Reply