Μπορεί να είναι δύσκολο να ανταποκριθείτε στις προκλήσεις της ζωής εάν αισθανθείτε ότι σας φέρονται με ασέβεια. Συχνά με ρωτάνε στις συνεδρίες: υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω ώστε οι άνθρωποι να με σέβονται; Οι άνθρωποι σας σέβονται όταν συμπεριφέρεστε με καλοσύνη, ακεραιότητα και ειλικρίνεια. Αλλά είναι μια διαδικασία που μπορεί να πάρει χρόνο. Μερικές φορές μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ειδικά όταν μας στοιχειώνουν επιλογές του παρελθόντος για τις οποίες δεν είμαστε υπερήφανοι.

Μη σεβασμός

Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε, αλλά όλα εξαρτώνται από τον λόγο που σας φέρονται με ασέβεια. Διαφορετικές καταστάσεις απαιτούν διαφορετικές αντιδράσεις. Ας δούμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες:

 

Ασέβεια και κακή φήμη

Μπορεί να μην σας σέβονται λόγω των επιλογών που κάνατε στο παρελθόν ή των καταστάσεων που βίωσατε και έβλαψαν τη φήμη σας. Η κακή φήμη και η ασέβεια συχνά συμβαδίζουν. Οι άνθρωποι που πληγώνουμε από τις επιλογές μας χρειάζονται χρόνο και προσπάθεια ώστε να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό προς το πρόσωπό μας. Εάν συμβαίνει αυτό, είναι σημαντικό να τους ενημερώσετε ότι θέλετε να δουλέψετε πάνω στη σχέση και να κάνετε τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες για να μοιραστείτε ποιοτικό χρόνο μαζί. Προσέξτε μόνο να μην μπλεχτείτε σε έναν κύκλο ενοχής και ντροπής. Όλοι κάνουν λάθη και ο καθένας περνά μια περίοδο που νιώθει άσχημα για τις επιλογές του.

Εκφοβισμός

Μερικές φορές η ασέβεια που λαμβάνετε δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα λάθη σας ή τις κακές επιλογές σας. Αν εκφοβίζεστε από κάποιον που δεν σας σέβεται, ενημερώστε κάποιον που εμπιστεύεστε ότι συμβαίνει. Δημιουργήστε ένα σχέδιο για να αποστασιοποιηθείτε από αυτό το άτομο και λάβετε επιπλέον υποστήριξη από τους ανθρώπους που εμπιστεύεστε.

Μου φωνάζει

Ασέβεια και τοξικές σχέσεις

Εάν το άτομο που δεν σας σέβεται είναι σε στενή σχέση μαζί σας, δώστε προσοχή στο πώς και πότε συμβαίνει. Συνέβη μόνο μία φορά όταν θύμωσε; Αν ναι, θα πρέπει να το ενημερώσετε γιατί πληγωθήκατε και πώς μπορεί να σας δείξει μεγαλύτερο σεβασμό στο μέλλον. Αλλά αν είναι ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται και δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας, μπορεί να έχει εξελιχθεί σε μια τοξική σχέση. Εάν συμβαίνει αυτό, ίσως χρειαστεί να σκάψετε βαθύτερα με κάποιον ειδικό ώστε να σας βοηθήσει να απελευθερωθείτε απο αυτήν τη σχέση

 

Μαρία Παπουτσή 

M.Sc. Ψυχολογός-Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Διαβάστε ακόμα:

Πως καταλαβαίνω ότι κάποιος με χειραγωγεί;

Γιατί φοβάμαι να μιλήσω μπροστά σε κόσμο;

Γιατί θέλω να ελέγχω τα πάντα

Leave a Reply